top of page

Yangın Sistemleri

Yangın Sistemleri

Konvansiyonel sistemlerde bölge olarak panele tanımlanır. Böylece yangın ihbarları bölge olarak gelir. Genellikle küçük işletmelerde ve evlerde kullanılan basit sistemlerdir.

Günümüz yangın alarm sistemleri son derece gelişmiş bir yapıya sahiptirler.
Bu sayede çok farklı yangın senaryoları oluşturulabilmekte ve yangının kontrol altına alınması kolaylaştırılabilmektedir.
Yangın algılama sistemleri Türkiye de ve dünyada iki çeşittir. Birincisi konvansiyonel geleneksel yangın alarm sistemi, İkincisi analog adresli yangın alarm sistemidir. Ülkemizde her iki alarm sistemlerinde kullanım alanı mevcuttur.
Herhangi bir iş için, müşterilerinin ve çalışanlarının güvenliğini sağlamak için uygun tedbirlerin alınması bir zorunluluktur. Sen orada değilsin ve önemli ölçüde sigorta oranlarını düşürebilir zaman işinizi en iyi alarm sistemi olması size huzur verebilir. Yangın en az beklediğiniz zaman işinizi saldırabilir sessiz bir katil. Yangın birçok işletme de kurtarmak mümkün olmamıştı ki onarılamaz hasara neden oldu. Kimse dolayı yangın alarm sistemleri ile tutumlu olmanın bir işletme sahibi, kendi eşyalarını ve hatta çalışanları kaybetmek istememektedir. Yangın alarm sistemleri ya elle aktive edilir veya tamamen otomatiktir.
En iyi alarmları ikisinin kombinasyonu, bir tür vardır.
Yangın alarmları şekil ve boyutlarda çeşitli gelebilir. Diğerleri sadece temel özelliklere sahip olacak. Bazı yangın alarm sistemleri çeşitli özellikler olacak. Daha gelişmiş özelliklerden bazıları acil servis sahneye gelmesi kadar yangın söndürmek için denemek için yağmurlama isteyecektir.

Yangın Algıma Sistemleri Malzemeler

 Yangın Algılama Sistem Paneli:

Yangın alarm sistemi paneli bir yangın algılama sisteminin beyni konumundaki cihazdır. Bütün kontrol bu cihaz üzerinden sağlanmaktadır. Günümüzde kullanılan iki farklı yapıda yangın panelleri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi konvansiyonel yangın panelleri diğeri ise adresli yangın panelleridir. Yine konvansiyonel paneller konvansiyonel yangın dedektör ve ekipmanları ile, adresli paneller ise adresli yangın dedektör ve ekipmanları ile çalışmaktadır. Adresli paneller konvansiyonel panellere göre çok daha üst seviyeli fonksiyonel panellerdir. Fakat fiyatları konvansiyonel panellere göre daha pahalıdır.

Yangın Alarm Dedektörleri:

 Yangın alarm sistemi dedektörleri yangının çıkardığı duman, ısı, ışık gibi parametreleri algılayan özel sensörlerdir. Bu sensör (dedektör) çeşitleri ise şöyledir. Optik duman dedektörleri, İyonize duman dedektörleri, Sıcaklık dedektörleri, Kombine dedektörler (sıcaklık + ısı) dedektörleri, beem dedektörler, Alev dedektörleri gibi dedektörlerdir. Burada optik, iyonize ve beem duman dedektörleri yangının dumanını, Sıcaklık dedektörleri yangının çıkardığı ısıyı. Alev dedektörleri yangının çıkardığı ışığı. Kombine dedektörler ise hem duman hem sıcaklığı algılarlar.

Koridorları aydınlatmak, yemek masalarına sıcaklık katmak veya yatak odalarında geceleri kitap okuyabilmek için apliklerden yararlanabilirsiniz.

Aynı zamanda herhangi bir odada karanlık köşeleri aydınlatıp odanın geniş görünmesini sağlamak amacıyla da apliklerin fonksiyonelliğini kullanabilirsiniz.

Genellikle aplik kullanan kişiler, bu aydınlatma aksesuarlarının loş ışık vermesini tercih eder. Avize kullandıkları ortamlarda alternatif olarak aplik konumlandırıp geceleri rahat bir ortamda zaman geçirmek ister.

Bazıları ise sadece koridorlarda aplik kullanarak dekoratif etkisini ön plana çıkarır. Neticede ilk başta da söylediğimiz gibi; aplik kullanımı kişisel tercihlere göre değişebilir.

Duman Dedektörü:

Optik duman dedektörü, yaşam alanlarında meydana gelen yangında küçük duman partiküllerini algılama özelliğine sahip olan bir yangın erken uyarı elemanıdır. Optik duman dedektörü nasıl çalışır denildiğinde öncelikle bu dedektörlerin çalışma prensibinin bilinmesi gerekmekedir. Özellikle ev ve iş yerleri için yangın dedektörü olarak optik dedektörlerin  kullanılması tavsiye edilmektedir. Optik bir dedektör “göz” mantığı ile çalışmakta ve yangın dumanını gördüğü anda alarm vermektedir. Ancak duman dedektörlerinin nemli, tozlu, gazlı, buharlı ya da dumanlı ortamlarda tercih edilmemesi gereklidir. Özellikle sürekli dumanın bulunduğu imalathane gibi yerlerde optik duman dedektörlerinin yanlış alarm verme olasılıkları büyüktür. Bu gibi yerlerde farklı özelliklere sahip yangın dedektörleri kullanılmalıdır. Hangi tip dedektörün kullanılacağının tespit edilmesi için de profesyonel yangın güvenlik firmaları ile iletişim kurulmalıdır.

 Isı Dedektörü:

Ortamdaki ısıyı tespit ederek alarm veren cihazdır. Isı dedektörü nedir denildiğinde farklı dedektörler ortaya çıkmaktadır. Sabit sıcaklık ısı dedektörleri, ortamdaki ısının tespit edilen bir seviyenin üzerine çıktığında devreye girmektedir. Bu dedektörlerin çalışma sıcaklığı 58 derece ve üzeri için geçerlidir. Sabit sıcaklık dedektörleri 3 tipte tasarlanmaktadır. Bunların arasında erime kabiliyeti yüksek malzemeden yapılmış olan dedektör tipleri vardır. Bu dedektörlerde genellikle minimum erime yeteneği olan kurşun, kalay gibi maddeler kullanılmaktadır. Bir başka dedektör tipi de hat tipi dedektörlerdir. Bu dedektörlerde bulunan iki uç, sıcaklık duyarlılığı olan yalıtım malzemesi ile çevrilmiştir ve yan yana durmaktadır. Dış yüzeyleri koruyucu bir bant ile çevrili olan bu malzemelerin en dış yüzeyi ise kablo ile çevrelenmiştir. Dedektörün bulunduğu alandaki ısı belli bir seviyeye ulaştığında kablolar erimekte, böylece iki uç birbirine değerek alarm verilmesi sağlanmaktadır.

Dedektör Markaları

  • Codesec Yangın Sistemleri

  • Honeywell Yangın Sistemleri

  • Horing Lih Yangın Sistemleri

  • Sismik Yangın Sistemleri

  • Tanda Yangın Sistemleri

  • Takex Yangın Sistemleri

  • Redban Yangın Sistemleri

  • Mavili Yangın Sistemleri

  • Bosch Yangın Sistemleri

  • Siemens Yangın Sistemleri

yangın sistemleri en uygun elektrikçi
Siemens-Yangin-Sistemleri
mavili yangın dedektörü
yangın sistemleri en uygun elektrikçi
yangın sistemleri en uygun elektrikçi
bottom of page