
Çevre Aydınlatma Sistemleri
Çevre Aydınlatması Nedir
Aydınlatan ışığın spektral (tayfsal) ve ışık ölçümsel (fotometrik) tüm özelliklerini; nesnelerin ışığı yansıtma, yutma ya da geçirme ile ilgili (renkli-renksiz, koyu-açık, parlak-mat) tüm özelliklerini ve insan gözünün ışık ve renk görme özelliklerini bir bütün olarak ele alan ve bunları, görsel algılama gereksinimine göre kullanma yollarını belirleyen bir tekniktir.
-
Sokak aydınlatması
-
Park, bahçe, site içi aydınlatma
-
Normal aydınlatma
-
Dekoratif aydınlatma
-
Güvenlik aydınlatması
Bunlardan birinci sıradaki sokak aydınlatmasının yapım işi belediye veya yerel elektrik idarelerinin görevi olup, yapı denetçisinin görevleri arasında değildir diye düşünebiliriz
Çevre Aydınlatmalarının Önemi
Dış mekan aydınlatması ve genel aydınlatma tüm konutlarda güvenlik açısından son derece önemlidir.
Park yeri bahçe ve yürüyüş Yolları güvenlik hissi sağladığı için eşit olarak aydınlatılmalıdır.
Son yıllarda yükselen elektrik faturaları ile beraber çeşitli konut komplekslerinde yönetim komiteleri elektrik faturalarını azaltma yollarına gitmeye başlamıştır.
Bu nedenle hedef olarak ilk aydınlatma armatürlerinde kısıtlamayı düşünmüşlerdir.
Ekonomik ve etkili bir şekilde çevre aydınlatması yapmak mümkündür. Bir aydınlatma sistemini kurarken göz önünde bulundurulması gereken ve dikkat edilmesi gerekli olan özellikler vardır.
Yüksek aydınlatma verimliliği ile bahçe aydınlatma sisteminde enerji başına daha fazla parlaklık elde etmeyi amaçlamak gerekir.
Ama madem topraklama olayına gireceksin evde kullanılan buzdolabı,çamaşır mak.,fırın vb. gibi cihazlarında ihtiyacı olduğunu düşünerek mevcut döşeli borular yardımıyla bence tüm tesisatı toprakla derim.
Hem cihazlar hemde kullanan kişilerin sağlığı açısından faydası vardır
Temel enerji kaynağı güneşten gelen gün ışığının kullanılması ile görsel konfor sağlanmasını sağlayan aydınlatma olarak tanımlanmaktadır.
Yapay ışık kaynaklarının kullanılması ile görsel konfor sağlanmasını sağlayan aydınlatma olarak tanımlanmaktadır.
Görsel konfor sağlamak için hem gün ışığından hem de yapay ışık kaynaklarından birlikte faydalanılarak yapılan aydınlatma olarak tanımlanmaktadır.
Şehirler arası yollar, şehir içi caddeler ile kent sokaklarının ve Evlerin ulaştırma ve güvenlik amaçlı aydınlatılmasıdır. Burada temel amaç öncelikle kara yolu ulaşımının güvenli şekilde gerçekleştirilmesidir. İkinci amaç ise kent ve sokak güvenliği ile kentlilerin yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınmasıdır.